Onderzoek: Wat is de beste paellapan van 2023?

Om een echt goede paella te kunnen maken, heb je niet genoeg aan een ouderwetse Hollandse hapjespan. Om paella met de juiste ‘bite’ en smaak te maken, is het veel handiger om gebruik te maken van een echte paellapan. Met behulp van zo’n pan draai je je hand niet meer om voor het bereiden van dit typisch Spaanse gerecht. Als je een dergelijke pan wilt kopen is het echter wel handig om te weten welke pan je het beste kunt gebruiken. Tip: bekijk hier een heel lekker paella-recept van de volkskrant.

Een paella pan kopen doe je zo!

Een paella-pan lijkt wel wat op een koekenpan. Een echte paella pan heeft echter twee ronde handvatten, in plaats van een steel. Daarnaast is een pan voor paella vaak groter dan een koekenpan. Met een pan met een doorsnee van 30 centimeter, kun je voor twee tot drie personen paella maken. Als je voor meer personen tegelijk wilt koken, heb je dus een nog grotere pan nodig. De grootte is dus een belangrijk punt om op te letten bij een paellapan kopen. Ook kun je nog letten op het materiaal. Tegenwoordig zijn de meeste paellapannen gemaakt van roestvrij staal. Er zijn echter ook pannen te koop die van ouderwets gietijzer gemaakt zijn. Deze laatste zijn meestal wat zwaarder.

De lekkerste paella maak je zelf!

Het lekkerste deel van de paella zit stiekem onder in de pan. Tijdens het bakken en koken verschijnt daar namelijk de zogenaamde soccarat (ook wel quemada). Dit is een knapperige, harde rijstkorst die door het bakken nog meer smaak bevat dan de rest van het gerecht. De korst kun je met een lepel direct uit de pan schrapen. Het mag dus wel duidelijk zijn dat een echt goede pan redelijk krasbestendig moet zijn! Dit zijn dus punten waarop je kunt letten bij het paella pan kopen. Overigens mag een echte paella pan ook nooit in de vaatwasser. Was na gebruik de paella-pan direct met de hand af en wrijf de pan vervolgens in met een beetje olie. Zo weet je zeker dat de pan lang mee gaat.

Leave a Comment