Eten volgens de Paleo wijze

Hoe vaak hoor je niet ‘vroeger was alles beter’. Hier zijn wij het niet mee eens, want zonder internet zou ons leven wel erg beperkt worden. Maar over één ding zijn wij het wel eens: vroeger was het eten beter. En dan bedoelen we niet alle recepten die mensen vroeger aten, maar de puurheid van de ingrediënten. Producten die niet bewerkt zijn. Zonder toegevoegde E-nummers en kleur-, geur- en smaakstoffen. Puur natuur, beleef de echte smaak van eten. Eten zoals onze voorouders aten, dat is het principe van het Paleo dieet. Waar komt deze gedachte vandaan? En wat zijn de voordelen en de nadelen van deze eetwijze?

De gedachte achter het Paleo dieet

Eten zoals onze voorouders aten, dat is de beste omschrijving van het Paleo dieet. Paleo staat voor oude steentijd. Maar, waarom zouden we zo gaan eten? De gedachte achter het Paleo dieet is dat er tegenwoordig allemaal ziektes zijn die vroeger niet bestonden. Denk bijvoorbeeld aan diabetes of hart- en vaatziekten. Vroeger kenden ze deze ziektes niet. Men denkt dat dit komt omdat onze huidige voedingsproducten bijna allemaal bewerkt zijn. Echter is dit niet bewezen. Op het gebied van voeding is het afgelopen decennia ontzettend veel veranderd, maar ons lichaam kan niet zo snel reageren op deze veranderingen. Daarom wordt bij deze eetwijze nog rekening gehouden met de omstandigheden van een aantal eeuwen geleden. Tijdens dit dieet mag je dus ook niet bewerkte producten eten. Alleen producten die uit de natuur komen zijn toegestaan.

De voordelen

Het grootste voordeel van het Paleo dieet is dat je geen bewerkte voedingsproducten meer binnenkrijgt. Hierdoor wordt de kans op diabetes of op hart- en vaatziekten een stuk lager. Je energieniveau is gelijkmatiger omdat je door de aangepaste voeding geen suikerpieken meer hebt. Ook heb je geen hongergevoel meer en krijg je een mooiere huid. Omdat het Paleo dieet momenteel erg populair is, zijn er online ontzettend veel (en lekkere!) recepten te vinden. Het is belangrijk dat een dieet niet alleen goed en gezond is, maar het moet ook lekker zijn. Anders houd je het waarschijnlijk niet vol.

De nadelen

Zoals je net hebt kunnen lezen heeft de Paleo eetwijze veel voordelen. Echter zijn er ook een aantal nadelen. Omdat je voor deze eetwijze alleen maar verse en biologische producten nodig hebt, kunnen de boodschappen een stuk duurder uitvallen dan dat je gewend bent. Zeker als je een groot gezin hebt. Daarnaast is in de loop van de jaren voedsel veranderd. Vis is niet hetzelfde als vis van een paar eeuwen geleden. Dit komt onder andere door de watervervuiling. Daarnaast is bijna al het vlees in de supermarkt bewerkt. Het kan soms lastig zijn om aan onbewerkt, geschikt vlees te komen. Breng daarom voor de zekerheid ook een bezoekje aan de slager wanneer je boodschappen doet. Ga jij binnenkort met het Paleo dieet beginnen?

Leave a Comment