Wat houdt een glutenvrij dieet in?

Personen die glutenintolerant zijn moeten een dieet volgen. Mocht je toch gluten binnen krijgen, dan zal je dunne darm daar mee beschadigen waardoor de darmen niet goed meer zullen werken. Door de juiste glutenvrije voedingsstoffen op te nemen zullen je darmen weer herstellen. Na enkele dagen glutenvrij te eten zullen de meeste mensen zich al beter voelen. Er zijn verschillende klachten welke soms weken kunnen voortduren, zoals: diarree, moeheid en misselijkheid. Een tijd glutenvrij eten zal de klachten verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. De totale tijd, dat je dunne darm weer volledig is hersteld zal maanden tot zelfs jaren kunnen duren.

Glutenvrije producten

Heb je een glutenintolerantie, dan zul je een dieet moeten volgen. Wil je weten welke producten je wel en niet mag hebben, dan verwijzen we je naar de Nederlandse Coaliakie Vereniging. Er zijn tegenwoordig veel verschillende webshops waar je glutenvrije producten kunt kopen.

Welke aanvullingen zijn nodig bij een glutenvrij dieet?

Bij glutenvrij eten ontbreken er veel graanproducten waarbij veel voeding ontbreekt zoals, voedingsvezels, vitamine B1, ijzer en foliumzuur. Daarom is het raadzaam om glutenvrije producten tot je te nemen, welke rijk zijn aan: ijzer, voedingsvezels, foliumzuur en vitamine B1. Er zijn tal van gezonde recepten in kookboeken of op internet te vinden.

Dieet fouten liggen op de loer

Iemand met coeliakie heeft gemiddeld een jaar nodig om de basisbeginselen onder de knie te krijgen. Het maken van de verkeerde fouten met betrekking tot het dieet liggen op de loer, dit is zeker in het begin een grote valkuil! Krijg je een van de symptomen, welke bij coeliakie aan de grondslag liggen, dan is het interessant om de oorzaak boven water te krijgen zodat je het in de toekomst kunt voorkomen.

Eet je per ongeluk gluten dan kan er een reactie optreden, maar dit wisselt sterk van persoon tot persoon. De ene heeft er meerdere dagen last van, terwijl een ander er bijvoorbeeld buikpijn of hoofdpijn van krijgt. Er zijn ook weer mensen die er geen last van hebben, maar ondanks als je er geen last van hebt is het raadzaam om nauwgezet je dieet te volgen. Eventuele beschadigingen van de darmwand worden dan voorkomen en je afweersysteem wordt niet aangetast.
Houdt je klachten, dan is het raadzaam om een specialist of huisarts in te schakelen.

Leave a Comment