Onderzoek: Slimme manier om gezond te eten met een klein budget

Gezond eten kan erg duur zijn maar dit hoeft niet zo te zijn. Ook als je wilt bezuinigen op de boodschappen is het mogelijk om gezond te eten. In dit artikel zullen we een aantal tips geven zodat je bij de volgende keer dat je boodschappen doet geld kunt besparen.

#1: Zoek gezonde recepten op
Plan wat je wilt gaan eten. Dit kun je doen door eerst gezonde recepten op te zoeken voordat je de boodschappen gaat doen. Probeer een beetje gezonde recepten bij elkaar te zoeken waarbij je ingrediënten welke je vaak overhoudt in verschillende recepten kunt gebruiken. Stel je hebt in een recept een teentje knoflook of wat rozemarijn nodig zoek dan meerdere recepten waarin je dit kunt gebruiken. Als je 1x per week boodschappen doet dan maak je een planning voor de gehele week. Schrijf alles wat je nodig hebt op een boodschappenlijstje. Controleer na het maken je boodschappenlijstje of je nog dingen in huis hebt. Achter in de koelkast heb je vaak van die dingen die uit het zicht blijven liggen. Het is natuurlijk weg gegooid geld om iets te kopen wat je nog hebt liggen.

#2: Hou je bij je boodschappenlijstje
Je boodschappenlijstje is niet alleen je geheugensteuntje bij het doen van de boodschappen. Koop uitsluitend wat op je boodschappenlijstje staat. Hiermee voorkom je impuls aankopen. Impuls aankopen zijn vaak overbodig en zorgen ervoor dat je teveel spullen in huis haalt. Indien je teveel in huis haalt dan zal je aan het eind van de week dingen weg moeten gaan gooien omdat deze bedorven raken. De meest gezond voeding vindt je bij de ingang van de supermarkt. De groente en fruitafdeling. Probeer op deze afdeling zoveel mogelijk je boodschappen te doen. Verderop in de winkel vindt je verwerkte voedingsmiddelen welke vaak ongezond of minder gezond zijn. De voedingsmiddelen welke laag staan zijn het goedkoopst let hierop als je een keuze voor een merk of huismerk maakt.

#3: kook zelf
Dit is misschien een inkoper. Zelf koken is niet alleen goedkoper als buiten de deur eten het is ook nog eens gezonder. Als je zelf kookt dan heb je controle over de ingrediënten welke gebruikt worden en weet je precies wat je binnen krijgt. Bedenk dat een restaurant erop gericht is om zo lekker mogelijk eten te maken en niet om je een zo’n gezond mogelijke maaltijd te serveren. Het is dan ook vrij normaal dat restaurants bijvoorbeeld royaal kunnen zijn met het gebruik van zout. Zout is een smaakversterker voor het eten en haalt de smaken naar boven. Wel lekker maar niet echt gezond. Chinese restaurants gebruiken vaak veel ve-tsin. Deze smaakversterker welke beter bekend is als E-nummer E621 geeft bij veel mensen buikklachten en heeft een aantal bijwerkingen welke niet echt gezond zijn.

#4: bak in kokosolie of ghee
Als je buiten de deur eet dan is het maar de vraag wat men gebruikt om te bakken. Meestal zijn dit goedkope plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Deze plantaardige oliën bevatten veel omega 6 vetzuren. Omdat je hierdoor meer omega 6 vetzuren binnen krijgt dan omega 3 vetzuren werken deze omega 6 vetzuren ontstekingsbevorderend. Het beste bak je daarom in kokosolie of ghee (geklaarde boter). Ook winkels zoals de Aldi, Action en het Kruidvat verkopen kokosolie welke vaak een stuk goedkoper is als de kokosolie uit de supermarkt.

#5: doe geen boodschappen als je honger hebt
Boodschappen doen terwijl je honger hebt gaat je meestal meer geld kosten en de kans dat je ongezonde dingen koopt is groter. Omdat je honger hebt zal je eerder dingen in je winkelwagentje doen welke je snel weer energie geven. En dit zijn de dingen welke suikers en geraffineerde koolhydraten bevatten. Als je honger hebt eet dan eerst een gezonde snack, zoals een appel of een schaaltje yoghurt, voordat je boodschappen gaat doen.

#6: koop onbewerkt eten
Onbewerkt eten is duurder dan bewerkt eten. Onbewerkt eten is voedsel zoals fruit en groenten. Bewerkt eten is voedsel zoals koekjes of pizza. Toch zal je altijd voor het onbewerkte voedsel moeten gaan. Omdat onbewerkt voedsel voedzamer is zal je er minder van nodig hebben. In de supermarkt vindt je ook voedsel welke een kleine bewerking heeft ondergaan. Zo kan je pakjes gesnipperde ui kopen of geraspte kaas of blokjes kaas. Hiervoor betaal je wel een stuk meer. Om geld te besparen kan je beter een netje hele uien kopen en deze zelf fijn snijden. Het is ook een stuk goedkoper om een blok kaas te kopen en deze langs een rasp te halen voor je geraspte kaas. Dat is verser en nog lekkerder ook.

#7: stop met suiker en geraffineerde koolhydraten
Door geen producten meer te kopen met geraffineerde suikers of koolhydraten kan je een hoop geld besparen en het is het beste wat je voor je gezondheid kunt doen. Zo bevatten frisdranken toegevoegde suikers. Je kunt veel geld besparen door over te gaan op het drinken van kraanwater. Andere bronnen van toegevoegde suikers zijn toetjes. Je kunt een hoop geld besparen door over te gaan op normale yoghurt. Hiermee bespaar je geld en een hoop onnodige lege calorieën. Andere bronnen van geraffineerde suikers en koolhydraten zijn koek, repen, snoep, snacks, zoutjes en chips. Als je deze niet meer koopt dan hou je een hoop geld over wat je kunt uitgeven op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt.

#8: let op aanbiedingen
Als dingen in de aanbieding zijn welke lang houdbaar zijn en welke je altijd wel nodig hebt dan kun je hier een voorraad van inslaan. Zo is olijfolie bijvoorbeeld erg gezond en tevens lang houdbaar. Als dit in de aanbieding is dan kan je een aantal flessen in huis halen. Andere gezonde dingen die lang houdbaar zijn: groene thee, koffie, kokosolie, diepvriesgroenten, ingevroren vruchten en havermout.

Leave a Comment