Zelf groente kweken in een kleine tuin

Verse groente en fruit. Je bent er dol op. Het liefst zou je je eigen groente en fruit willen kweken, maar je hebt een te kleine tuin. Wanneer je door de stad fietst, kijk je met een beetje een jaloers oog naar de huizen met een grote tuin. Had jij maar een grote tuin, dan had je een eigen moestuin gehad! Maar, wie zegt dat je voor je eigen moestuin een grote tuin nodig hebt? Zo kan het gebruik van kweekverlichting of het plaatsen van klimplanten je helpen. Wij geven je hier een aantal tips waardoor je zelf je groente en fruit kunt kweken, ook als je een kleine tuin hebt.

1. Tover de woonkamer om tot een kweekruimte

Wist je dat je zowel buiten als binnen groente kunt kweken? Wanneer je niet een grote tuin hebt, kun je natuurlijk ook de ruimte binnen benutten. Natuurlijk hoef je niet je hele woonkamer vol te zetten met planten. Plaats wat zaadjes met aarde in een potje en zet deze bijvoorbeeld in het vensterbank. Door de aangename temperatuur achter de ramen zullen de zaadjes zich hier meer op hun gemak voelen. Ze groeien harder, waardoor je eerder kunt genieten van je zelfgekweekte groente. Door de constante warmte in de woning is het voor deze planten een stuk aangenamer. Zo kun je met gemak de lekkerste groenten vanuit je vensterbank kweken. Heb je bijna geen ramen in je woning? Of heb je geen plek meer in het vensterbank? Dan kun je altijd nog een ruimte in huis creëren en de zaadjes licht geven met behulp van een kweeklamp.

2. Zoek het hogerop

Wanneer je een kleine tuin hebt, heb je niet veel oppervlakte tot je beschikking. Dat is logisch. Wees daarom creatief met het aantal vierkante meters. Kweek niet horizontaal, maar verticaal. Gebruik de oppervlakte slim door op verschillende hoogtes te kweken. Plaats bijvoorbeeld aan de het balkon of aan de schutting balkonbakken. Hierin kun je ook groente en fruit kweken. Wanneer je deze bakken onder elkaar hangt, kun je op dezelfde vierkante meters veel meer kweken. Hoe handig is dat? Ook kun je klimplanten aan de wanden plaatsen. Zo oogt je tuin groener en groter. Komt er in een deel van de tuin geen zonlicht? Dan kun je dit zonlicht ook kunstmatig maken door een kweeklamp te plaatsen.

3. Kies zorgvuldig de gewassen die je wil kweken

Je wilt zoveel mogelijk uit je kleine tuin halen. Houd hier ook rekening mee als je zaadjes gaat kopen. Sommige groente of fruitsoorten nemen tijdens het kweken ontzettend veel ruimte in. En dat is zonde als je maar een klein oppervlak tot je beschikking hebt. Onderzoek daarom eerst hoe groot de planten kunnen worden. Groenten die tijdens het kweken veel ruimte nodig hebben zijn bijvoorbeeld rabarber, pompoen of snijbonen. Aardbeien of sla nemen in verhouding niet veel ruimte in, maar je kunt er wel ontzettend van oogsten. Houd bij de keuze van gewassen dus rekening met de ruimte die ze in gaan nemen.

Leave a Comment