In korte tijd veel gewicht verliezen

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen te kampen met extreme vormen van overgewicht en vetzucht. Ze eten veel te veel en ongezond en komen vele kilo’s in korte tijd aan. Onze consumptiemaatschappij is daar grotendeels verantwoordelijk voor (want we kunnen echt alles kopen, kant-en-klaar, amper tijd vereist om het te bereiden, maar ondertussen wel volgestopt met allerlei troep die ons alles behalve gezonder maakt), maar ook factoren als stress en werkdruk, depressie en weerstand spelen een belangrijke rol bij dat overgewicht. Mensen met obesitas worden steeds vaker opgenomen om ze medisch aan het afvallen te krijgen.
Niet gek dus dat mensen die willen afvallen soms extreme doelen stellen. Sommige mensen willen 5 kilo in een week afvallen, of 10 kilo in 10 dagen… Het zijn allemaal doelen die nogal extreem zijn. Snel afvallen is begrijpelijk, want iedereen wil snel van die ongemakken af. Maar veel afvallen in een korte tijd kan ook nadelige gevolgen hebben.

Snel afvallen in weinig tijd
Als je snel afvalt in weinig tijd loop je tegen een aantal problemen aan, waarvan het grootste nog wel is dat je jezelf enorm moet uitputten. Het is vaak zo dat mensen die heel snel afgevallen zijn, ook in de kortste tijd weer heel veel aankomen. Soms zelfs meer dan dat ze wogen toen ze met afvallen begonnen. Snel afvallen in weinig tijd en je lichaam niet de tijd geven om aan het nieuwe gewicht en leefpatroon te wennen, kan dan ook veel nadelige gevolgen hebben. Behalve dat je extreme dieet een directe aanslag op je lichaam is, is het ook niet verantwoord om zoveel gewicht te verliezen. Mensen die ziek zijn raken vaak veel gewicht kwijt, wat aangeeft dat het helemaal niet zo gezond is om in rap tempo zoveel kwijt te raken. Geef liever de voorkeur aan verantwoord afvallen, ook al duurt dat vaak wat langer.

Verantwoord afslanken
Wie verantwoord wil afslanken heeft een wijs besluit genomen. Liever afvallen voor op de langere termijn (en daar nu even iets langer de tijd voor nemen) dan nu heel snel gewicht verliezen en straks binnen de kortste keren weer terug op gewicht zijn. Mensen die kiezen voor verantwoord afvallen kunnen ook nog best snel resultaat boeken. Zeker wanneer je vormen van beweging combineert met gezondere voeding. Veel mensen eten een stuk gezonder en komen daardoor niet meer snel aan en gaan zelfs opgeslagen vetmassa verbranden, maar vergeten dat ze nog meer kunnen afvallen door erbij te gaan sporten. Want wie sport verbrandt energie en wie energie verbrand komt in ieder geval niet aan, maar rekent ook nog eens af met de eerder opgeslagen vetmassa. Als we het over verantwoord afslanken hebben, hebben we het over deze manier van afvallen. Hierbij spelen gezonde voeding en voldoende beweging de hoofdrol. Ook jij kan op die manier de nodige kilo’s aan gewicht verliezen. Zoek gezonde recepten op en ga sporten, zoveel en zo vaak als je maar kan. Zonder dat je geblesseerd raakt, natuurlijk. Want daarmee werk je het afvallen eigenlijk alleen maar tegen.

Wat is wel mogelijk?
Snel afvallen zouden we dus niet willen aanbevelen. Verantwoord afvallen wel. En toch is het met verantwoord afvallen echt niet onmogelijk om ook aardig wat prestaties in korte tijd neer te zetten. Wetende dat je met gezond eten en drinken makkelijk 1 tot 2 kilo in de week tot 10 dagen verbrand, zit je al aan de 4 tot 6 kilo per maand. Wanneer je naast dat gezonde eten ook nog eens gaat bewegen, kan het oplopen tot 3 tot 4 kilo per week (als je echt veel sport) en dus tot zo’n 12 kilo per maand. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je je voeding echt afstemt op je sporten, want anders kom je energie tekort en zal het sporten je tegen gaan staan.

Leave a Comment