Wat zijn GN bakken en waarom heb je ze nodig?

In de horeca draait het voor een groot deel om efficiëntie. Wanneer eten op een goede en snelle manier wordt bereid, kun je ook meer gasten bedienen en je personeel laten excelleren. Terwijl je ook moet voldoen aan de strikte wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne. Daarom mogen GN bakken in geen iedere horecagelegenheid ontbreken. Maar wat zijn het en waarom heb je ze nodig? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat zijn GN bakken?

GN bakken zijn bakken die doorgaans van RVS worden gemaakt en ze zijn geschikt voor het bereiden en het bewaren van voedsel. GN staat ook wel voor Gastronorm en het is een norm die wereldwijd wordt toegepast. Het GN systeem vind je overal terug. Vooral in de professionele oplossingen voor de horeca. Met als doel om keukens efficiënt in te richten en te voldoen aan de strikte wet- en regelgeving met betrekking op het bereiden en serveren van eten.

GN bakken en de verschillende maten

GN bakken kun je in verschillende maten aanschaffen en de gestandaardiseerde maat voor een GN bak is 530 x 325 mm en andere afmetingen zijn afgeleid van deze 1/1 maat. Met als doel om bijvoorbeeld grotere en kleinere bakken met elkaar te combineren. Het GN systeem komt ook terug in rolbare karren, koelkasten, ovens en andere professionele oplossingen die door de horeca worden gebruikt. Met als doel dat je altijd met de juiste maten werkt en niet tot nauwelijks hoeft na te denken over welke toebehoren en machines je nodig hebt om de keuken efficiënt in te richten.

Een aantal belangrijke voordelen

GN bakken hebben een aantal belangrijke voordelen. Het feit dat de bakken doorgaans van duurzaam RVS worden gemaakt is een pluspunt, maar ook de gestandaardiseerde maten bieden voordelen. En er zijn nog veel meer voordelen te benoemen. Je kunt er namelijk zowel warm of koud voedsel in klaarmaken en bewaren en ze zijn ontzettend makkelijk schoon te maken. Vaak hoef je na het bereiden van een gerecht het voedsel ook niet over te scheppen naar een andere bak. Je kunt de bak hiervoor gebruiken. En dat heeft weer voordelen met het oog op de hygiëne.

Welke horecagelegenheden gebruiken GN bakken?

GN bakken worden door veel horecagelegenheden gebruikt. Denk aan snackbars, cafés, restaurants en hotels. Vooral bij gelegenheden die met een lopend buffet werken bieden de bakken uitkomst. Het eten wordt in de keuken klaargemaakt en de bak wordt vervolgens naar de buffettafel gebracht. Het eten komt dus verder nauwelijks in aanraking met personeelsleden terwijl het ook een tijdbesparende oplossing is. Is de bak leeg? Dan kun je die in zijn geheel in de professionele vaatwasser kwijt en de wasbeurt kun je de bak weer gebruiken voor de volgende lading. In een snackbar zien we vaak de snacks en andere etenswaren in bakken terug. Die dan vervolgens in zijn geheel in een koeling worden opgeslagen. Naast de bakken zijn er bij HorecaRama ook platen met de gastronorm afmetingen verkrijgbaar die op dezelfde manier gebruikt kunnen worden.