De krankzinnigheid van Wall Street

De krankzinnigheid van Wall Street
Het beste wat er over de recentelijk maagomkerende onrust op Wall Street valt te zeggen, is dat het plaatsvindt in augustus, de maand waarin veel mensen aan het loungen zijn op het strand of kamperen in de bossen en geen aandacht besteden aan aandelen.

Maar voor alle anderen niet op stockation is het kijken naar het stijgen en dalen van de markten zoals reusachtige oceaangolven een zenuwslopende ervaring welke het toekomstige beleid van beleggers sterk zal beïnvloeden.

"Iedereen voelde dat dit abnormaal was", zegt Susan Kaplan, president van Kaplan Financial Services, verwijzend naar de volatiliteit van vorige week. "De meeste klanten wilden niets meer met de markten te maken hebben en gingen terug naar hun vakantieverblijf", aldus Kaplan, wiens bedrijf ca. $ 1,3 miljard particulier geld beheert.

Op de korte termijn niets doen zou wel eens de beste strategie geweest kunnen zijn voor het omgaan met de duizelingwekkende draaiingen in de week van 8 augustus op de aandelenmarkten. Op een gegeven moment was de weekdaling van de S&P 500 8 procent om vervolgens al die verliezen weer uit te wissen en ook nog die van daaropvolgende dagen.

Donderdag bracht nog een augustus storm. De S&P 500 dook 4,45 procent naar beneden en het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties kwam voor het eerst sinds 70 jaar onder de 2 procent. En het probleem is dat deze onrust niet een tijdelijke abnormaliteit lijkt te zijn.

Vrije val
Experts zeggen dat beleggers zelfs nog meer volatiliteit in aandelen kunnen verwachten dankzij de combinatie van massa handelen van hedgefondsen, kniepeesreflexen van handelaren op nieuwsberichten en bliksemsnelle automatische computerprogramma's die zorgen voor een nieuwe oncomfortabele standaard op Wall Street.

Deze nieuwe methodiek van handelen heeft zelfs zijn eigen kenmerkende mijlpaal, welke een "liquidity black hole" wordt genoemd. Dit is een verschijnsel in het handelen waarbij er zo veel intense verkoopdruk in vooraanstaande aandelen is, dat het alle lucht uit de markt zuigt en alle aandelen abrupt dalen, zoals op 8 augustus toen elk aandeel in de S&P 500 die dag in het rood sloot.

"We moeten ervan bewust zijn dat we getroffen kunnen worden door een van deze liquidity black holes met steeds toenemende frequentie", zegt Andrew G. Karoly, financiële hoogleraar aan de Cornell University Johnson Graduate School of Management. "Als u een lange termijn belegger bent, moet u hiervan op de hoogte zijn en niet in paniek raken als u ze ziet."

Toch vrezen sommigen dat dit precies is wat gewone beleggers zullen doen als deze nieuwe bij het minste of geringste activerende handelsdynamiek vaker voorkomt. Er is bezorgdheid dat zulke uitzinnige handel mensen verder weg jaagt van aandelen in een tijd dat er naast goud weinig andere alternatieven lijken zijn om enige vorm van substantieel rendement te genereren.

Men zou kunnen zeggen dat Wall Street een bipolaire markt is die koerst op wanhoop en euforie bij elk voorbijkomende nieuwskop.

Zenuwinzinking
In de afgelopen weken zijn aandelen heen en weer gezwaaid op basis van een reeks van factoren: de langzame vooruitgang van de Europese leiders in de omgang met de schuldencrisis in de eurozone, de vrees voor een dubbele dip recessie, de gevolgen van de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Standard & Poor en de vraag of de Fed een nieuwe ronde van quantitative easing omarmt voor een jumpstart van de Amerikaanse economie.

L. Randall Wray, hoogleraar economie aan de universiteit van Missouri-Kansas City, zegt dat veel van het dagelijks handelen in aandelen een selffulfilling prophecy is. "Waar het om gaat is wat de markt denkt en niet wat de mensen in de markten geloven", zegt Wray. "Handelaren proberen constant te raden hoe dagelijkse gebeurtenissen andere marktpartijen kunnen beïnvloeden".

Dit raadspel wordt grotendeels gedreven door de supersnelle computers met algoritmische programma's die ontworpen zijn om te reageren op nieuwsberichten en algehele handelspatronen op de markt. De Tabb Group, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in financiële markten, schat dat tijdens de hectische week van 8 augustus hoogfrequente handelsfirma's goed waren voor 65% van het dagelijkse handelsvolume in de Verenigde Staten.

De kracht van de machines in de handel is een van de redenen waarom technische analyse, welke vaak gezien werd als een occulte kunst, steeds meer aanhangers onder beleggers voor zich wint. Er is meer belangstelling dan ooit tevoren voor computer programmeurs die algoritmen kunnen schrijven die makkelijk aandelen kopen en verkopen wanneer de S&P een vooraf bepaald doel raakt, of zich bijvoorbeeld een zogenaamd patroon als een Deatch Cross vormt op de schermen.

Een deel van de stijging in de volatiliteit is ook toe te schrijven aan een groeiend legioen van vermogensbeheerders welke regelmatig handelt in indexfondsen (wat mandjes zijn van aandelen, indexen en consorten) om hun posities af te dekken.

"Er is nu een andere handelsdynamiek als gevolg van de wijdverspreidheid van hoogfrequente handelaren en hedgefondsen", zegt John Longo, bestuursvoorzitter van investeringen bij de MDE Group waar hij $1,3 miljard aan posities beheert. Longo vult aan: "De volatiliteit bij de 5 procent daling op een dag en de 5 procent stijging de volgende dag zou in het verleden niet voorgekomen zijn.

Stormweer
Het probleem voor gewone beleggers is dat er geen goede marktvooruitzichten zijn voor het voorspellen van wat mogelijk een zwart gat in liquiditeit kan veroorzaken. Angst dat de Verenigde Staten en Europese landen opnieuw afglijden in een recessie is een legitieme bezorgdheid die werkelijk impact op bedrijfswinsten en aandelen kan hebben. Maar als handelaren door deze angst razendsnel gaan handelen, kan het uitmonden in irrationele sell-offs.

Karolyi zegt dat de golven van totale verkoop gedreven door zwarte gaten van liquiditeit niet alleen het gevolg zijn van computergestuurde handel, het is het eindresultaat van te veel "groep denken" door institutionele beleggers. Karolyi zegt dat hij met zijn onderzoek, welke later dit jaar in The Journal of Financial Economics officieel gepubliceerd zal worden, ontdekt heeft dat het fenomeen van zwarte gaten van liquiditeit zich verspreidt naar andere beurzen buiten de Verenigde Staten. Dat is problematisch omdat de effecten van zwarte gaten van liquiditeit zeer ingrijpend kunnen zijn.

Critici van hoogfrequente beleggingsfirma’s beweren dat de flash crash van 6 mei 2010, waarbij de Dow Jones Industrials 1.000 punten in minder dan 20 minuten naar beneden stortte, mede werd veroorzaakt door een gebrek aan liquiditeit en handelaren die kunstmatige handel creëerde in aandelen. Terwijl toezichthouders nooit een specifieke oorzaak hebben geïdentificeerd, hebben zij opgemerkt dat de snelle ineenstorting van de aandelenkoersen werd verergerd doordat een aantal hoogfrequente handelsfirma's hun computers uit hadden gezet en geen transacties meer deden.

Sommigen beginnen zich zorgen te maken over de gevolgen voor de gewone beleggers door de opkomst van de computerprogramma's met al de onvoorzienbare gevolgen van dien. Deze Wall Street professionals vragen zich af of gebeurtenissen zoals de flash crash en de waanzinnige handel van deze maand de gemiddelde belegger verder weg zal duwen van aandelen naar laagwinstgevende geldmarktfondsen en obligatiefondsen.

Walter Bettinger, hoofdbestuursvoorzitter van Schwab, geeft toe dat de huidige tumult op de markt gecompliceerd is voor de minder ervaren beleggers. "Als iemand beleggen ziet als het handelen achter zijn of haar computer zonder een strategie zoekend naar winstkansen door te gaan beleggen tegen machines die miljoenen transacties per seconde maken, is dat een zeer moeilijke opgave", zegt Bettinger.

Hieronder een uitzending van Tegenlicht van dit jaar waarin een en ander wordt gevisualiseerd:


Bron: Reuters


Stuur dit artikel door
K. Winter|Economie|20-08-11|14:43|Link|
3740
Reacties (10)
Ik heb veel gespeeld met aandelen ongeveer 25 jaar geleden, het was leuk en ik heb redelijk veel geld verdient. In die tijd had je een lijntje met de handelaar op de beurs die je bewegingen kon doorgeven waarvan de achtergronden nog niet duidelijk waren en waar je al dan niet op kon reageren.Fijne tijd ondanks dat je ook wel eens nat ging.
In die tijd kon je bijna niet verliezen, de beurs kwam uit een dal en zocht de weg omhoog en viel ook wel eens terug.
Doordat high-frequency trading een must is vandaag gedikteerd door de grote jongens bepalen computers de uitslagen die er momenteel plaats vinden. De FED heeft jaren geleden een Plunge-team opgericht.
Dit zijn een of meerdere hedgefunds buiten Amerika die opdracht hebben de koersschommelingen per dag te beperken voor de Amerikaanse beurzen tot maximaal 2% per dag en hiervoor gefinancierd worden door de Amerikaanse overheid. Hoewel enkele jaren lang deze methode sukses had, waarbij men zich moet afvragen in hoeverre hier geen sprake van bedrog is, blijkt uit de grote uitslagen dat het systeem niet meer werkt of dat de achterliggende filosofie een andere is geworden.
Deze zelfde overheid veroordeelt inmiddels wel het verbod door Europeesche landen inzake het verbod op short-selling zonder onderliggende waarden.
Feit is dat aandelenmarkten een speelbal zijn geworden van systeembanken en door hun onvoorspelbare gedrag waarschijnlijk in de toekomst gemeden worden door de kleinere belegger omdat er verliezen worden geleden die vaak niet verklaard kunnen worden en worden verklaringen gegeven deze niet altijd juist te zijn.
De obligatiemarkt biedt een treurspel waarbij, soms niet terecht, landen worden onderuit gehaald, m.i. uitsluitend met het doel om de daling van eur/usd gelijkmatig te laten verlopen, hetgeen voortreffelijk kan worden gedaan door de ruime liquiditeit tegen lage rente die Bernanke geeft aan de financieele markten; geld wat eigenlijk bedoeld is om de Amerikaanse ekonomie weer op gang te helpen maar doordat vele kleine ondernemers als onderpand onroerend goed hebben waarvan de waarde gedaald is worden er geen aanvullende kredieten verleend en de grote bedrijven hebben een overschot aan liquide midddelen en hoeven geen beroep te doen op kredieten dus gaat dit geld naar hedgefunds en zwerft over de wereld om daar zijn schade aan te richten.
Verder is de onroerend goed markt een markt die wel degelijk weer een goede tijd tegemoet gaat maar laten we eerlijk zijn als een markt normaal gesproken een stijging vertoont van jaarlijks 7% en de afgelopen jaren was de stijging jaarlijks excessief dan moet dit eerst weer worden weggewerkt en als de inkomensstijging dan ook nog terugvalt door meer werkloosheid zal het langer duren. Voordeel is echter dat er een groot beroep wordt gedaan op de huurmarkt door mensen die de eigen woning moeten verlaten, door de ekstra huurstijging wordt de volgende koopwoning weer interessant zeker nu de hypotheekrentes nog niet of nauwelijks stijgen.
Maar waar moet het geld nu naar toe van de kleine belegger?
Spaartarieven dekken nauwelijks de inflatie en zeker niet als de inflatie de komende tijd toeneemt.
Echter de volatiliteit op de aandelenmarkten zorgt ervoor dat goede aandelen, aandelen die in het verleden een goede performance hadden, tegen redelijke koerswinst verhoudingen te krijgen zijn en een belegging hier in lijkt mij het enige dat zinvol is als we een spaarpotje willen opbouwen op lange termijn.
1|Hein|20-08-11|22:39|BeantwoordBeëindig beantwoording
De derivatenbom die boven de markt hangt zal ervoor zorgdragen dat de aandelenkoersen de komende zeg 3 jaren zwaar onderuit wordt gehaald.
Een AEX index van onder de 100 (!) - niveau van begin jaren tachtig lijkt mij zeer waarschijnlijk.
2|Hammer|22-08-11|23:51|BeantwoordBeëindig beantwoording
@2 Ik vrees dat je alle gelijk cvan de wereld hebt als je aangeeft dat de derivaten vernietigd zullen inwerken op het onderlinge vertrouwen van banken.
Bovendien ben ik er van overtuigd dat er op dit moment door de Amerikaanse overheid een zeer smerig spel wordt gespeeld. Na de waarschuwing van de FED over Europeesche banken die zeer aktief zijn op de Amerikaanse markt en hun mogelijke financieringsproblemen blijkt nu inderdaad dat dollarkredieten van Amerikaanse banken aan Europeesche kollegaas aan het opdrogen zijn en slechts tegen hogere percentages en kortere looptijden doorgang kunnen vinden.
Het is natuurlijk bij de gekke dat derivaten ook zonder onderliggende waarden kunnen worden verhandeld, dit maakt ze tot loterijen of casino's.
Als hier een beweging in gang wordt gezet zal het hele financieele stelsel uit elkaar klappen en ik geloof niet in een teruggang van beurzen over een langere periode maar het zal hektischer zijn dan het onderuit gaan van Lehmann.
3|Hein|23-08-11|00:17|BeantwoordBeëindig beantwoording
Oh ja om een en ander nog te verduidelijken de FED sprak over financieringsproblemen maar de opgebouwde dollarreserves waren extreem hoog bij de Amerikaanse vestigingen van Europeesche banken. Ik denk dat ze bedoelden dat deze dollarreserves heel gemakkelijk ter beschikking konden komen voor Europa zodat de impact van maatregelen uit Amerika niet het gewenste effekt zouden hebben.
4|Hein|23-08-11|00:22|BeantwoordBeëindig beantwoording
De meeste mensen hebben geen 'eigen woning' maar een woningey geleend geld van de bank waarbij men ook nog het risico van waardedaling heeft. Ook de prijzen van de woningmarkt zullen zwaar teruggezet worden. Nominaal 50 tot 70% terug vanaf top van 2008 is mijn verwachting.
Nu een 'geleend' huis kopen is de strop om je nek voor de komende zeg 25 jaren.
Met huren loop je thans geen risico van waardeverlies en ben je tevens Ambulanter.


5|Hammer|23-08-11|00:34|BeantwoordBeëindig beantwoording
@5 Hammer je hebt gelijk veel mensen rijden rond in een auto met drie banken: voorbank-achterbank-amrobank.
Regelmatig kijk ik naar de situatie op de huizenmarkt in de USA. Doordat het aantal gedwongen verkopen nog steeds doorgaan, de teller staat nu op 986.174 voor 2011, beginnen de huurprijzen voor woningen op te lopen.Ik meen dat huurprijzen in NL nog steeds voor een deel worden gestuurd. Ik heb wel eens gerekend dat iemand de prijs van een koopwoning driemaal heeft betaald na 30 jaar. Echter na 30 jaar huur betalen heb je nog geen vermogen opgebouwd.
Doordat huren jaarlijks stijgen gaan ook de prijzen van koopwoningen omhoog, dat ze de afgelopen jaren op hol zijn geslagen is duidelijk maar hier leg ik toch de schuld grotendeels bij banken. In plaats van 4 keer een jaarsalaris te nemen voor het maximum hypotheek bedrag ging men reeds voorschotten nemen op de verwachte prijsontwikkeling en gaf een hypotheek op 5,5 keer een jaarsalaris en je weet hoe mensen zijn, desnoods wat extra arbeid dus extra inkomen, om de zaak sluitend te krijgen als de berekening van de bank aan de krappe kant is.
Je hebt gelijk als je zegt dat huizen ook onderhevig zijn aan waardedaling. Ik kocht men eerste woning voor 116.000 NF en verkocht 5 jaar later voor 102.500 NF maar normaal vindt er een waardestijging plaats.
Nu een geleend huis kopen is de strop om je nek....
Ik kan me hier niet in vinden, ik ben van mening dat we niet op straat kunnen wonen en als ik niet in aanmerking kom voor huursubsidie, en velen met mij, zal een koopwoning niet duurder zijn dan een huurwoning, denk ook aan de belastingaftrek waardoor ik wel subsidie krijg; wel is het zo dat als je nog bezig bent om karriere te maken en hierdoor wat vaker van woonplaats verandert een huurhuis veel mobieler is.
In het land waar ik nu woon zijn huizen relatief goedkoop, een aannemer goed betaalbaar en hypotheken nauwelijks te verkrijgen en zo ja is 12% per jaar normaal op 1/3 van de bouwkosten. Dit zorgt er voor dat mensen hun hele leven blijven bouwen van eigen geld en mocht er dan enige tijd geen inkomen zijn hoef je toch niet te vrezen dat je je huis moet opgeven. Ooit las ik in een boek van Rienk Kamer dat men in NL slechts 2-3 maanden aan spaargeld beschikbaar moest hebben als overbruggingskrediet omdat je altijd wel een uitkering kreeg waar je tijdelijk mee verder kon. Dit was ten dele waar, in de komende tijden die voorlopig alleen maar slechter zullen worden zal er noodgedwongen een verdere afbouw plaats vinden van het sociale vangnet. Ik ben dan ook van mening dat we niet meer toekunnen met de buffer van Rienk Kamer.
Voordat ik NL verliet heb ik jarenlang mijn uitgaven patroon drastisch omlaag gebracht en ik kan alleen maar zeggen: het geeft een bevrijdend gevoel, echter impuls inkopen zijn er niet meer, tenzij we praten over kleine dingen.
Hou wel de prijzen van koopwoningen in de gaten over een jaar of twee zul je volgens mij relatief goedkoop kunnen kopen.
6|Hein|23-08-11|01:26|BeantwoordBeëindig beantwoording
@3 korrektie : vernietigd inwerken moet zijn vernietigend in zullen werken
7|Hein|23-08-11|01:38|BeantwoordBeëindig beantwoording
@Hein, woont u nu in Duitsland?
8|Hammer|23-08-11|18:23|BeantwoordBeëindig beantwoording
Goedemorgen Hammer,

Ik ben een Noorderling en ben op latere leeftijd verhuisd naar Den Haag en later heb ik gedurende een aantal jaren in Luxemburg gewoond.
Omdat de winters daar nogal streng waren overwinterden wij in Suriname en uiteindelijk hebben we daar een perceel gekocht en zijn gaan bouwen en zoals ik al zei: doordat er geen beperkingen zijn en wij wonen op het platteland zijn we nog steeds aan het bouwen.
Deze plek is een goede om de krisis over ons heen te laten gaan, tenzij pensioen en aow niet meer betaalt worden.

Maar ik moet eerlijk zijn door mijn tijd in Echternach mis ik inderdaad Duitsland en Luxemburg. Mensen buiten de grote steden hebben bij mij toch altijd een streepje voor: iets minder kapsones en een beetje meer kontakt met de werkelijkheid.
9|Hein|24-08-11|12:00|BeantwoordBeëindig beantwoording
@ Hein. Tx voor uitgebreid antwoord.
Heb zelf een tijdje in Vulkaneifel gewoond en weet hoe plezierig het daar 'echt' wonen is. De 'echte' aankomende crisis, welke m.i. nog ca. 10 jaren zal duren,doorbrengen op het platteland waarbij u uw eigen eten kunt verbouwen, lijkt een ideale locatie. De erkenning dat die crisis eraan komt, geeft al een streepje voor op de meute, die door de media stelselmatig op het verkeerde been gezet wordt.
Succes in Suriname..
10|Hammer|25-08-11|13:37|BeantwoordBeëindig beantwoording
Uw reactie:
   (wordt niet getoond)
Uw reactie is geplaatst

Plaats een nieuwe reactie

Stuur dit artikel door
 
Emailalerts
Ontvang de nieuwste artikelen direct in uw mailbox.

Wordt columnist!
Heeft u een interessant onderwerp waarover u wilt uitweiden? Schrijf een artikel en voeg deze toe:
+ Voeg een artikel toe